Wednesday, December 9, 2009

KETUPAT PULUT


Nak try buat ketupat jadila. Belajar cara masak style Kelantan. cara buat belajar dari mak mertua. Versi Kedah belum lagi cuba. Cara balut tu bolehlah nak makan walaupun terkeluar sana-siini.

RESEPI KETUPAT PULUT VERSI KELANTAN

1 kg beras pulut
500 ml santan
12 sudu gula
garam

cara:
Beras pulut direndam (sekurang-kurangnya 3 jam)
Kukus hingga masak
Angkat gaul kan santa dan garam
Kukus semula biar masak
Keluarkan tabur gula dan gaul hingga sebati
Biarkan meresap seketika, balut dengan daun palas yang telah dibuka terlebih dulu.
Rebus dengan air sehingga bunyi 'sip......sip.....) tanda air kering baru angkat. air dalam periuk nak rebus biarla tenggelamkan ketupat sikit je.
Selamat mencuba.

No comments: